ßßß
PRZEPIS na 8-10 porcjiBezglutenowyGrzybki1. Grzybki opłucz, przełóż do niewielkiego garnka i zalej zimną wodą. Odstaw na noc do namoczenia. 2. Po namoczeniu zagotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły, dodaj liście laurowe i gotuj do miękkości (ok. godzinę). 3. Ugotowane grzyby odcedź, zachowując wywar (możesz z niego ugotować zupę grzybową lub dodać do wigilijnego barszczu) i drobno posiekaj.Groch1. Groch przepłucz i zalej zimną wodą (kilka cm ponad poziom grochu). Odstaw do namoczenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Następnie odcedź, nalej świeżej i zagotuj. 3. Gotuj na małym ogniu ok. 30-45 minut, często mieszając, by groch nie przypalił się. Kiedy ziarenka grochu będą zupełnie miękkie, groch jest gotowy.Kiszona kapusta1. Kapustę przepłucz w durszlaku pod zimną wodą, aż nabierze porządanego, delikatnie kwaśnego smaku – punkt wymagany tylko w przypadku bardzo kwaśnej kapusty. 2. Następnie odciśnij i ugotuj do miękkości ok. 45 minut w takiej ilości wody, aby lekko przykrywała kapustę. Przez pierwszy kwadrans nie przykrywaj garnka. Pod koniec gotowania większość wody powinna wyparować.1. Na patelni na oleju podsmaż posiekaną cebulę razem z grzybkami. 2. Ugotowaną kapustę połącz z odcedzonym grochem (ja zazwyczaj przecieram groch przez metalowe sitko, zostawiając 2-3 łyżki całych ziarenek). 3. Dodaj podsmażoną cebulkę z grzybkami. Dopraw solą, pieprzem i lubczykiem według uznania. 4. Wszystko razem wymieszaj i podsmaż jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec opcjonalnie dodaj 3–4 łyżki masła i jeszcze raz wymieszaj. Najlepiej ugotować dzień lub dwa przed podaniem, zostawiając do przegryzienia się składników. Podawać gorącą.
Malinowo-migdałowe pralinkiCiastka z rodzynkami i czekoladą